לפגישת ייעוץ חייגו: 03-7515566

חלוקת ירושה בין אחים והחשש מסכסוכים משפחתיים

תמונה של חלוקת ירושה בין אחים

אובדן של הורה מלבד היותו מצער, כרוך לעתים גם בשאלות ובעיסוקים הנוגעים לחלוקת העיזבון שהותיר, ובמקרים מסוימים גם להוביל לסכסוכים משפחתיים שעשויים להגיע אל כתלי בית המשפט.

אחד הנושאים שמעלים לא אחת מורכבויות ומריבות הוא נושא חלוקת ירושה בין אחים, בין אם כאשר מדובר בנפטר אשר הותיר אחריו צוואה מסודרת, ובוודאי במקרה שלא נחתמה צוואה כזאת.

חלוקת ירושה בין אחים מתבצעת על פי חוק הירושות והעיזבונות המבהיר את הסוגייה:

  • במקרה בו המנוח הותיר אחריו צוואה כתובה- יש לקיים את צוואתו כלשונה, מתוך נקודת ההנחה כי זו מבטאת את רצונו של המנוח, כאשר רצונו בנוגע לחלוקת רכושו, בחייו ואחרי מותו, היא זכותו הבלעדית.
  • במקרה בו המנוח לא הותיר אחריו צוואה כתובה וברורה, חוק עיזבונות וירושות קובע כי סדר הירושה יתקיים כדלקמן: בן/בת הזוג, צאצאים, נכדים. במידה ולנפטר אין בן/בת זוג בחיים שיעמוד כיורש ראשון, יש לבצע חלוקת ירושה בין אחים, על פי כמות האחים- ילדי המנוח, בצורה שוויונית ומוחלטת.

למרות החקיקה הברורה, נסיבות כאלה ואחרות עשויות להוליד סכסוכים ושאלות.

עוד שירותים:

אישור הסכם ממון >>

גליה גרימברג נוטריון >>

בין המצבים המורכבים הנוגעים לחלוקת הירושה בין האחים:

  1. השגה על חוקיות הצוואה- על מנת שצוואה תוכל להתקיים כלשונה, עליה להיחתם בדעה צלולה על ידי המוריש, בטרם פטירתו, ללא השפעה או לחץ של מי מן היורשים. במקרים רבים, ובעיקר כאשר מדובר בחלוקה אשר אינה שוויונית, עשוי לבחור מי מן היורשים להלין על חוקיות הצוואה, תוך בחינת הנסיבות בהן נחתמה, מצבו הרפואי של המנוח בעת עריכת הצוואה וחשד לקיומן של השפעות כאלה ואחרות.
  2. השגות על חלוקה שוויונית במקרים בהם יחסי המנוח עם מי מהאחים היו מעורערים. ניתן למצוא לא מעט תביעות ופסיקות שנגעו לסיטואציות שבהן מי מן האחים לא עמד בקשר על ההורה המנוח, היה מנותק ממנו לאורך שנים ארוכות, ובשל אי עריכת צוואה מוקדמת כמו גם לשון החוק היבש, עשוי להנות מחלקו בעיזבון באופן מלא.

לסיכום המאמר חלוקת ירושה בין אחים

  1. קיום יחסים כלכליים בין מי מן האחים למנוח- סיבה נוספת לסכסוכי חלוקת ירושה בין אחים נוגעת לקיום יחסים כלכליים אשר משפיעים על ההון המוגדר בעיזבון: תמיכה כספית משמעותית של אחד האחים בהורה בטרם מותו, העברת כספי מתנה או הלוואה להורה, או מן ההורה לאחד האחים, רכישת נכס נדל"ן על שם אחד הילדים כשלמעשה זה נקנה בכספי ההורה ושימש אותו.

כל אחד מן האירועים הללו, ועוד רבים אחרים, עשויים להוביל לסכסוכי ירושה ולבזבוז של זמן ומשאבים בבתי המשפט. במטרה להימנע מאלה מומלץ להקדים תרופה למכה, לערוך מראש צוואות וירושות חוקיות ורשומות המוגשות לרשם הירושות ושלא ניתן להלין עליהן, לתעד העברת מתנות והלוואות בתוך המשפחה לרבות הצהרת כוונות הנוגעות לכך, ולהסתייע בליווי משפטי מתאים, בין אם מבעוד מועד ובין אם לאחר מעשה.

*האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ונועד לשמש כמאמר דעה, מידע כללי ושירות לציבור.

 

שתפו עמוד זה
מעוניינים במידע נוסף על תרגום נוטריוני? צרו עמנו קשר
תחומי ההתמחות שלנו
לתאום פגישה חייגו: